Νίκος Νανόπουλος
Νίκος Νανόπουλος
Νίκος Νανόπουλος

Πρόεδρος της Diorama Investment Sicar SA και της EFG Investment & WealthSolutions Holding AG

Νίκος Νανόπουλος

Ο Νίκος Νανόπουλος έχει παρουσία στον χώρο των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών για πάνω από 35 χρόνια.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1982, όπου εξελίχθηκε σε Senior Manager στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως Managing Director σε χρηματιστηριακή εταιρεία, θυγατρική του ομίλου HSBC στη Νέα Υόρκη.

Το 1990, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας του Τραπεζικού Ομίλου Λάτση, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Eurobank.

Από το 1996 έως το 2013 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. Υπό την ηγεσία του, η Τράπεζα εξελίχθηκε σε μια από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες που δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών. Από την ίδρυση της η Τράπεζα αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς τόσο με οργανικά μέσα όσο και μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Τράπεζες Κρήτης, Αθηνών, Εργασίας κ.ά.). Εδραίωσε έτσι την παρουσία της σε δέκα συνολικά χώρες, ενώ έφτασε να υπερβαίνει τους 20.000 εργαζόμενους.

Για περίπου δέκα χρόνια διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ συμμετείχε σε πολλά άλλα Διοικητικά Συμβούλια (σε χώρους όπως η βιομηχανία, οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, τα αμοιβαία κεφάλαια, η καταναλωτική πίστη, κ.ά.).

Ο Νίκος Νανόπουλος σπούδασε Μηχανολογία (BSc, MSc, MIT), Οικονομικά (MSc, LSE) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, INSEAD) και είναι Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών (PhD) του Πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας.

Σήμερα είναι Πρόεδρος της DIORAMA Investment Sicar SA, με έδρα το Λουξεμβούργο, και πρόεδρος της Επενδυτικής της Επιτροπής. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος της EFG Investment & Wealth Solutions Holding AG, με έδρα τη Ζυρίχη.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αεροπορίας Αιγαίου ΑΕ (Aegean) και της Altius Insurance, με έδρα την Κύπρο, της οποίας είναι μέλος, και της Επενδυτικής της Επιτροπής. Επίσης, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση. Τέλος, είναι μέλος άλλων Διοικητικών Συμβουλίων, όπως και μέλος του Σωματείου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του CEO Organization.