Το κοντέινερ είναι ένα απόλυτα τυποποιημένο αντικείμενο με ISO χαρακτηριστικά, φτιαγμένο από χάλυβα, με πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις, ιδιότητες και συμπεριφορά. Πρωτο-κατασκευάστηκε το 1957 από τον Malcolm Mc Lean για να διευκολύνει τις μεταφορές. Αν κάποιοι από έσας έχετε παίξει με τα διάσημα τουβλάκια της Lego, σημαίνει ότι μπορείτε να αντιληφθείτε τη χρήση μιας ελάχιστης μονάδας, ένα module, με σκοπό τη σύνθεση ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την αρχιτεκτονική σύνθεση με χρήση κοντέινερ, η οποία βασίζεται στις αρχές της προκατασκευής και συγκεκριμένα προτείνει μια καινοτόμο και καλαίσθητη λύση σε όσους θα ήθελαν κάποια εναλλακτική στη συμβατική κατασκευή, είτε πρόκειται για τουριστικά καταλύματα, είτε για κατοικία, είτε για κάποιο pop-up store.

Η ιδρύτρια της εταιρείας, Ναστάζια Σπυροπούλου, ξεκίνησε την Cocoon Modules ως μια ιδέα το 2012, με όραμα να κάνει την πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου για στέγαση προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Σε αυτή την πορεία, καθοριστική στάθηκε η ένταξη της ομάδας στον επιχειρηματικό επιταχυντή egg-enter•grow•go.

Έτσι, η Cocoon Modules Private Company ιδρύθηκε μέσα στο egg το 2015 με σκοπό την κατασκευή βάσει σπονδυλωτού (modular) σχεδιασμού μέσα από την επανάχρηση και τη μεταποίηση των εμπορευματοκιβωτίων ή αλλιώς κοντέινερ.
Η χρήση των κοντέινερ ως κύριου δομικού υλικού επιτρέπει μια εξαιρετικά γρήγορη κατασκευή η οποία δεν υστερεί σε τίποτα της συμβατικής, με μέγιστη αντισεισμική προστασία, μέγιστη ενεργειακή απόδοση, αλλά και δυνατότητα αυτονομίας. Η καινοτομία παρ’ όλα αυτά βασίζεται στο σύστημα του κάνναβου, το οποίο έχει αναπτύξει και βάσει αυτού μπορούν να επεκταθούν οι μονάδες προς κάθε κατεύθυνση σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη.

Πρόκειται δε για μια κατασκευή η οποία ανάλογα με την τοποθεσία ενός πιθανού οικοπέδου μπορεί να επωφελείται από μια πιο απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης αλλά και κοστολογίου. Καθώς μιλάμε για έναν γεωμετρικά περιορισμένο χώρο, ο σχεδιασμός και η εσωτερική διαρρύθμιση, τα οποία πηγάζουν από τις ανάγκες του χρήστη, γίνονται από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εργονομία.

Πέρα από το εσωτερικό περιβάλλον του κτίσματος, το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον πρέπει επίσης να αναδειχθεί. Κατά συνέπεια η τελική επιλογή υλικών γίνεται με βάση το μικροκλίμα της περιοχής και τη γεωμορφία του εδάφους, ώστε το φυσικό περιβάλλον να αγκαλιάσει το κτίσμα, να εξελιχθεί μαζί του και, πάνω απ΄ όλα, να εναρμονιστεί με αυτό και το κλίμα της περιοχής.

Η Cocoon Modules συνεργάστηκε με καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο της κατασκευής και μαζί υλοποίησαν την πιλοτική μονάδα κατοικίας της Cocoon Modules. Η κατασκευή στηρίχθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος σε χορηγίες εταιρειών όπως Alumil, AVE, Bathroom+ & Grohe, Coco-Mat, e-green / ZinCo, Franke, Seagull, Siderometal, Sight Specific, Sika, Texal, «Παντελής Κωστάκης – Μονωτικές Εργασίες» & «Μανώλης Βεντούρης – Ξυλουργικές Εργασίες”.

Η πιλοτική κατοικία της Cocoon Modules θα βρίσκεται μέχρι και τον Δεκέμβριο στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος της Coco-Mat, Τατοΐου 165, Κηφισιά, και θα είναι επισκέψιμη καθημερινές 12.00-20.00 και Σάββατα 12.00-17.00. 
Τηλ. επικοινωνίας 698 2501 728 και email info@cocoonmodules.com

Γνωριμία με την εταιρεία Cocoon Modules