Healthyclub: Σύμβουλοι διατροφής και ευζωίας

Η HealthyClub είναι μια πρωτότυπη πλατφόρμα που προσφέρει προγράμματα γευμάτων και έναν κλινικά αποδεδειγμένο τρόπο μέτρησης της κατάστασης της υγείας του ατόμου. Πρόκειται στην ουσία για έναν έξυπνο σύμβουλο διατροφής, που στοχεύει στην αλλαγή των κακών διατροφικών συνηθειών, αλλά και στη διαμόρφωση μιας «ευ ζην» αντίληψης. Την ίδρυσαν πριν από δύο χρόνια τρεις νέοι που έχοντας περισσότερα κιλά δοκίμασαν χωρίς αποτέλεσμα αρκετές εφαρμογές για καταγραφή γευμάτων. Διαπίστωσαν πως η προσέγγιση για την απώλεια βάρους είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία και ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στο φαγητό και η παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή. Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με το πώς θα φάμε σωστά αυτό που επιθυμούμε, ποιες ώρες της ημέρας το τρώμε και τι δοκιμάζουμε σε εστιατόρια. Το Healthyclub αναπτύσσεται –με τη βοήθεια γνωστών σεφ, διατροφολόγων και ψυχολόγων– από την EatHealthy, μια κοινωνική επιχείρηση η οποία απευθύνεται τόσο σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος, όσο και στις ασφαλιστικές και παρόχους υγείας, που επιθυμούν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πελάτες τους.

 

StArtbio:  Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλειών  για τη διάγνωση αλλεργιών 

Η StArtΒio είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αλυσίδας υποστήριξης της καινοτομίας που έχει οικοδομήσει με συνέπεια η Eurobank. Γέννημα του τέταρτου κύκλου του egg – enter·grow·go, η επιχείρηση έχει σκοπό την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης αλλεργιών και παθογόνων (κυρίως ιών) που προκαλούν εξάρσεις και κρίσεις των αλλεργικών νοσημάτων. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από ένα ή παραπάνω αλλεργικά νοσήματα (έκζεμα, τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα) και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) προειδοποιεί ότι, με τις υπάρχουσες αυξητικές τάσεις, έως το 2025 το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρώπης μπορεί να υποφέρει από κάποια μορφή αλλεργίας. Η ομάδα της StArtΒio απαρτίζεται από εξειδικευμένους βιολόγους και μοριακούς βιολόγους και έχει σκοπό να προσφέρει στους εξειδικευμένους γιατρούς τα εργαλεία για την αποτελεσματική διάγνωση και κάλυψη όλου του φάσματος των αλλεργιογόνων και των λοιμώξεων.

 

Ingredio: Ενημερώνει καταναλωτές για επικίνδυνα συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα

Άλλη μία εταιρεία που βρίσκεται στην τεχνολογική αιχμή είναι η Ingredio. Μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τη διδάκτορα χημικό και ερευνήτρια Ζωή Κούρνια, αποφάσισε να φτιάξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να τραβήξει φωτογραφία τα συστατικά ενός καλλυντικού ή τροφίμου και να ενημερωθεί κατά πόσο αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή ή τοξικά. Η εφαρμογή κυκλοφόρησε στην αγορά το 2017 και μέσα σε 6 μήνες είχε 10.000 downloads σε όλο τον κόσμο χωρίς διαφήμιση. Η εφαρμογή, που είναι δωρεάν και λειτουργεί σε κινητά Android, έχει λάβει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα egg – enter·grow·go έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας. «Μας έδωσε την ώθηση να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που είναι έτοιμη για δράση στην παγκόσμια αγορά, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νεοφυής επιχείρηση. Τα σχέδιά μας στο μέλλον είναι να μεταφράσουμε την εφαρμογή σε όσες περισσότερες γλώσσες», λένε οι ιδρυτές. Όραμα της Ingredio είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Πηγή: Κάπα Καθημερινή
Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας και της ευεξίας